HomeOver mijGeschiedenis van het merkWerkplaatshandboekFolders / BrochuresAdvertentiesStickersHandleidingen en OnderdelendocumentatieMobylette-hebbedingetjesFiets-O-MaticModellenOp brommerbeurzen en bij toerrittenFavoriete links
MOBYJAN
Over mij

Mijn naam is Jan Tuinstra en ik woon in Marknesse in de Noordoostpolder.
Ik ben 68 jaar en al ruim 8 jaar niet meer werkzaam.
 


Dat heeft mij de afgelopen jaren (vanaf 1 januari 2006) de mogelijkheid gegeven om veel tijd te besteden aan het restaureren van Kaptein Mobylettes en het verzamelen
van folders, handleidingen, mobylette-hebbedingetjes e.d
Het zal duidelijk zijn dat ik een enthousiaste liefhebber ben van het bromfietsmerk KAPTEIN MOBYLETTE en dat ik er alles aan doe om zo veel mogelijk te verzamelen van dat bromfietsmerk, dat al jaren uit de produktie is. Midden jaren 70 zijn er geen nieuwe kaptein mobylettes meer gemaakt.

Door de jaren heen heb ik heel wat kaptein mobylettes aangeschaft om te restaureren, maar omdat mijn garage niet de mogelijkheid biedt om meer dan 5 mobylettes te herbergen, moet ik helaas regelmatig een gerestaureerde brommer verkopen om vervolgens weer een nieuwe aan te schaffen om te restaureren.
Op zich is dat jammer maar tevens leuk om steeds weer een ander model te restaureren.

Daarnaast heb ik heel veel  kaptein mobylette-onderdelen verzameld om te gebruiken bij het restaureren . Ik ga daarvoor ook regelmatig naar Frankrijk, de bakermat van
de Kaptein Mobylette (Motobecane). Zowel gebruikte als nieuwe onderdelen.

Zoekt U een bepaald onderdeel, neem dan contact op zodat ik kan kijken of ik het nieuw of gebruikt heb.


Ik heb er voor gekozen om zoveel mogelijk materiaal te publiceren, maar het is weinig zinvol om bijv. alle handleidingen in de site op te nemen.
Daarvoor zijn ze teveel van hetzelfde met hier en daar kleine aanpassingen. Daar waar de verschillen groot zijn heb ik ook die handleiding opgenomen.
De oudste handleiding, in mijn bezit, dateert van juli 1951. Deze handleiding treft u als eerste aan op de site.
Daarnaast bezit ik uitgaven uit  1952, 1953, 1955, 1956, 1958, 1961 en 1963.
Daarna verscheen de  bekende grijze  kaptein mobylette handleiding, waarvan ik o.a. de jaren 1965, 1966 en 1967 in mijn mobylette-archief heb.
Eind jaren 60 (vanaf 1968) veranderde de kleur in oranje. 
Begin 70-tiger jaren komt er een nieuwe handleiding uit met als titel: Mobylette, de brommer met het sterkste hart  ! Deze nieuwe uitgave was nodig omdat Kaptein in die jaren fuseerde met de Unionfabriek in Nieuwleusen en toen UNIKAP heette (UNIKAP= UnionKaptein).
Wel zal ik van alle uitgaven - voorzover in mijn bezit - in ieder geval de titelpagina opnemen bij de handleidingen.

Van veel handleidingen heb ik dubbele exemplaren. Bij interesse neem gewoon contact op: 0653427384
Een speciale plaats heb ik ingeruimd voor de Fiets-O-Matic, die op deze site een eigen pagina heeft gekregen, omdat juist dit model mij erg aanspreekt.
Na verloop van tijd  treft u daar folders aan,  maar ook technische tips,  nuttige wenken en advertenties van de  FOM (afgekort).


Daarnaast zijn er ook handleidingen verschenen in o.a. het Duits, Engels en Frans.
Grappig is een speciale uitgave voor de Belgische markt die tweetalig is in één boekje. Ook een uitgave voor de Belgische markt waarbij de teksten naast elkaar zijn afgedrukt.
De linkerkolom is de Franse tekst en de rechterkolom is de Nederlandse, of beter Vlaamse tekst.
Ik neem aan dat er in meerdere talen handleidingen zijn verschenen, helaas zijn die  niet in mijn bezit.
Mocht u dergelijke uitgaven hebben, dan wil ik die graag van u overnemen t.b.v. deze site.


                                                                
 
HomeOver mijGeschiedenis van het merkWerkplaatshandboekFolders / BrochuresAdvertentiesStickersHandleidingen en OnderdelendocumentatieMobylette-hebbedingetjesFiets-O-MaticModellenOp brommerbeurzen en bij toerrittenFavoriete links
Foto's: Bert Rosink, Creil